Weg met TL

Opnieuw aanscherpingen in wetgeving voor verlichting

Na in 2012 afscheid te hebben genomen van de gloeilamp, startte in 2016 de uitfasering van de halogeenlamp. En met de nieuwe regeling voor lichtbronnen en afzonderlijke voorschakelapparatuur, worden vanaf september 2023 onder andere de traditionele TL-buisverlichting voor een deel uit gefaseerd. De reden? TL buizen, spaarlampen en halogeenlampen die bekend stonden als energiebesparende lampen, bleken in de praktijk vele malen minder duurzaam te zijn dan beweerd. 

Wat betekent de nieuwe wetgeving voor u als ondernemer? 

Maakt u als ondernemer, organisatie of vereniging nog gebruik van oude TL verlichting. Dan heeft de uitfasering van de TL verlichting gevolgen voor hoe lang u hier nog gebruik van kan maken. De uitfasering houdt namelijk in dat bestaande voorraden mogen worden verkocht, echter mogen er geen nieuwe TL lampen meer worden gemaakt.

Gebruik maken van retrofit ledverlichting?

Het is mogelijk om TL buizen te laten vervangen door Led TL-buizen, alleen wordt dit door velen afgeraden. En daar heeft het alle redenen voor!
Ten eerste moeten de TL-armaturen daarvoor worden aangepast, waardoor de installatie opnieuw moet worden gekeurd. Daarnaast is de lichtverdeling van Led TL anders, waardoor de efficiëntie, lichtkwaliteit en het comfort te wensen overlaat. Door overbelasting van het net en het potentiële brandgevaar dat de Led TL-buizen met zich meebrengen, raden wij u aan om de TL-armaturen te vervangen voor speciaal ontwikkelde led-armaturen. 

Overstappen op ledverlichting

De overstap naar ledverlichting brengt vele voordelen met zich mee. Zo kan u met ledverlichting tot wel 70% besparen ten opzichte van de TL verlichting. Daarnaast is de levensduur van ledlampen vele malen langer ten opzichte van TL en PL, tot wel 100.000 branduren. De langere levensduur en besparende eigenschap van Ledverlichting is niet alleen goed voor verduurzaming, ook bent u op de lange termijn nog eens een stuk goedkoper uit. 

Met onze slimme led systemen voorzie je jouw bedrijfspand namelijk van innovatieve led-verlichting die je kunt dimmen/regelen door gebruik te maken van het Dali protocol in combinatie met Casambi. Op die manier kun je verschillende sferen creëren en zelf je verlichting aansturen. Daarnaast is het mogelijk om de devices te monitoren op afstand.

Voorkom extra kosten en stap over op Led

Voldoet een kantoorruimte per 1 januari 2023 niet aan het juiste energielabel? Dan mag dit niet meer in gebruik genomen worden. Daarnaast krijgen gebouwen die niet aan de eisen voldoen maatregelen opgelegd. Welke variëren van een simpele waarschuwing, tot het opgelegd krijgen van een dwangsom of een bestuurlijke boete. Door het toepassen van de Led technieken van IdFrm bespaar je een stuk in de kosten, en ben je een stap dichterbij om je onderneming te laten voldoen aan de nieuwste wetgeving.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden?

Neem vrijblijvend contact met ons op. www.wegmettlnl