Wat is Dali

Wat is DALI?

Wat is DALI verlichting en wat kun je ermee?

Wat is DALI? DALI is een afkorting die staat voor Digital addressable Lighting Interface en is een wereldwijde standaard die in een onafhankelijke technische vorm is vastgelegd. In deze standaard staat beschreven waar wereldwijde leveranciers van verlichting zich aan moeten houden. We leggen in deze blog het volgende uit:

  • Wat DALI in het specifiek is;
  • Hoe DALI precies werkt;
  • Hoe DALI er in de praktijk uitziet.

DALI in het specifiek

DALI is een techniek die ervoor zorgt dat verschillende componenten binnen de verlichting gemakkelijk met elkaar kunnen communiceren. Het is een zeer intelligent protocol, aangezien de communicatie tussen de componenten volledig is gericht op energiebesparing, gemak en comfortabele verlichting. 

Hoe werkt DALI precies?

DALI bestaat uit een controller, waarmee je licht kunt aansturen en compleet naar jouw wens kunt instellen. Elk component binnen het DALI netwerk krijgt een uniek adres. Door deze unieke adressering, is het mogelijk om opdrachten te sturen naar deze unieke componenten. In feite is DALI dus een tweeweg communicatiesysteem voor verlichting binnen een woning. De verlichting wordt namelijk, naast de standaard aansluiting, ook een aansluiting op het DALI netwerk. 

Hoe ziet DALI er in de praktijk uit? 

DALI maakt het dus mogelijk om licht compleet naar jouw wens aan te sturen. Hierdoor heb je de mogelijkheid om specifiek licht te creëren voor verschillende scenario’s. Stel je voor dat je horecaverlichting wilt plaatsen. Door de DALI-techniek kun je kiezen uit verschillende lichttemperaturen en sterktes.

Bij een gezellige borrel kun je het licht dan aanpassen, zodat het de sfeer versterkt. Als de schoonmakers langskomen, moeten ze alles natuurlijk goed kunnen zien. Dan zet je het licht feller. Ook in een groot kantoorpand of winkelpand kan dit heel handig zijn, omdat je met één systeem volledige controle hebt over je lichtsysteem 

Nieuwsgierig? Laten we samen jouw mogelijkheden bespreken

Ben je benieuwd naar de innovatieve mogelijkheden die DALI kan bieden voor jouw bedrijf? Laten we samen jouw mogelijkheden bespreken. We adviseren je graag over het DALI verlichting systeem. Je kunt contact met ons opnemen via het contactformulier op onze website, of bellen naar: (058) 2158705