Tuneable White Verlichting

Tunable white verlichting

Tunable white verlichting, wat is het en wat kun je ermee? 

De kleurtemperatuur van licht bepaalt voor een heel groot gedeelte hoe jij je voelt. Het effect van licht op onze gemoedstoestand is zo sterk, dat we oplossingen hebben met nieuwe technieken die de kleurtemperatuur van licht makkelijk kunnen reguleren. Een voorbeeld van zo’n nieuwe techniek is ‘Tunable white’ 

Klinkt vet, maar wat is Tunable white precies?

Tunable white is een verzamelnaam voor LED verlichting waarvan de lichtkleur aangepast kan worden. De kleurtemperatuur van wit licht wordt uitgedrukt in Kelvin. Bij lage waarden is het roodaandeel hoger waardoor het licht “warmer” van kleur is en (bijvoorbeeld 2000 Kelvin) Bij hoge waarden is er meer blauw aanwezig (bijvoorbeeld 6000 Kelvin), dan spreken we van “kouder” licht. 

Welke mogelijkheden heb ik met Tunable white

Met Tunable white kun je de kleur in jouw (werk)ruimte ideaal afstemmen op de omstandigheden. De kleur van het licht heeft effect op het lichaam en functioneren/ welbevinden van de mens in de omgeving. Op scholen en kantoren kun je dit effectief inzetten door de kleur van het licht in de ochtend warm te zetten, en dit gedurende de dag te verschuiven naar een koeler licht. Hiermee boots je het daglicht na en dit beïnvloed in positieve zin het bioritme van de mens.

Afbeelding met tekst
Automatisch gegenereerde beschrijving

Waarom is de juiste lichttemperatuur zo belangrijk?

Werken in voldoende licht is erg belangrijk. Doe je dit niet? Dan kun je last krijgen van hoofdpijn en vermoeidheid. Hierdoor wordt je concentratie minder en is de kans op fouten maken groter. Daglicht varieert echter gedurende de dag. Denk hierbij aan of de zon schijn of dat het eenbewolkte dag is. Het aantal uren daglicht is iedere dag anders (zon op/zon onder) en dus nooit een constante factor. Door het juiste kunstlicht toe te passen o.b.v. Tunable White optimaliseer je de werkplek (kantoor) of studieplek (college – of klaslokaal) .Een goed lichtplan  is dus zeker geen overbodige luxe. 

Studie toont de voordelen van koel en warm licht

Koud licht bevordert de concentratie en warm licht de creativiteit, dat toont deze studie van Fortschr Neurol Psychiatr aan. Zij ontdekten dat creativiteit beter was onder warm licht (3000 K) dan onder kouder licht (4500 K, 6000 K). De Concentratie was weer het beste onder koud licht (6000 K) 

Ik ben wel geïnteresseerd in Tunable white systems!

Lijkt een Tunable white system jou wel wat? Bij IdFrm helpen we je graag verder. Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van Tunable white? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website.