Professioneel lichtadvies
Elke ruimte vraagt om specifiek licht. Bij IdFrm realiseren wij al jaren goed verlichte ruimtes. En dat begint bij een goed lichtadvies.
Lichtadvies is maatwerk
Een nieuwe lamp in een ruimte aanbrengen kan iedereen. Maar om een ruimte écht goed te verlichten is het belangrijk om goed te kijken naar de ruimte zelf, de functies van de ruimte en de wensen van de gebruikers. Een zorgvuldig samengesteld lichtadvies van een expert is een complexe en tijdsintensieve aangelegenheid.
Het bestuderen van uw ruimte
Een goed lichtadvies begint bij het bestuderen van de ruimte zelf. We kijken naar de oppervlakte en hoogte van de ruimte en de inval van natuurlijk daglicht. Zo heeft het formaat van de ruimte invloed op de benodigde hoeveelheid licht. Ook kijken we naar het interieur. Het kleurgebruik op muren, vloer en plafonds hebben invloed op het reflecteren van het licht. Het formaat van de meubels in de ruimte en de afstand van het te verlichten object tot de lichtbron, heeft weer invloed op hoeveel licht(sterkte) er nodig is.

Nadenken over hoe de ruimte wordt gebruikt
Wanneer duidelijk is wat voor ruimte verlicht moet worden kijken wij naar de functionaliteit van de ruimte. Heeft de ruimte slechts één functie of wordt deze multifunctioneel gebruikt. Zijn er richtlijnen voorgeschreven door de Arbowetgeving voor de verlichten ruimte? Is er bij deze functie(s) altijd hetzelfde lichtniveau en lichtkleur nodig? Licht bepaald namelijk de sfeer in een ruimte.
Kleur doet wat met je, dus is het belangrijk om te weten waartoe mensen moeten worden aangezet. Goed licht kan de concentratie en de productiviteit van de gebruiker verhogen. Maar het kan ook een warme en gemoedelijke sfeer creëren, waarin men makkelijker de verbinding met elkaar legt.
De wensen van de gebruikers
Ten slotte zijn de wensen van de gebruikers en de opdrachtgever van invloed op het advies. Wat vinden de vaste gebruikers prettig en met welk doel gebruiken zij de ruimte? Daarnaast is het ook belangrijk wat de opdrachtgever zelf wenst. Wil zij of hij het energielabel en -verbruik verbeteren door inzet van zuinigere lichtbronnen.
Staan duurzaamheid en circulariteit hoog aan het vaandel? Zijn de korte termijn-budgetten beperkt? Wil hij het verbeteren van het aan-uit gedrag van mensen omzeilen door de aansturing te centraliseren? Is er een interieurontwerp waar het op aan moet sluiten?
Een professioneel lichtadvies is de basis voor goed licht
Al deze factoren beïnvloeden de ideale manier van verlichten. Zoals u ziet komt daar meer bij kijken dan het plaatsen en installeren van enkele verlichtingsarmaturen. Deze drie ingrediënten, de ruimte, het gebruik en de wensen, vormen de basis voor een lichtplan. IdFrm helpt bedrijven al jaren aan goed licht en kan ook voor u een advies op maat samenstellen. IdFrm is officieel geregistreerd als professional en werkt volgens de Gedragscode Lichtberekeningen. Daardoor krijgt u wat u mag verwachten van lichtprofessionals: goed licht om bij te werken of leren.
‘Met een goed lichtplan creëren we sfeer en meer energie om te werken en leren.’
- Jan Adema, directeur IdFrm
Goed licht begint bij goed advies
Een ruimte verlichten is simpel, maar om een ruimte goed te verlichten is het belangrijk om goed te kijken naar de ruimte zelf, de functies van de ruimte en de wensen van de gebruikers.
Bestuderen
Een goed lichtadvies begint met het bestuderen van de ruimte
Gebruik van de ruimte
Hoe gaat de ruimte gebruikt worden?
Wensen van de gebruikers
Wat vindt men prettig?