Licht en kleuren

Licht en kleuren

Licht en kleuren. Wat hebben ze met elkaar gemeen?

Licht en kleuren: wat hebben ze met elkaar gemeen en waarom is licht zo ontzettend belangrijk? Om te kunnen waarnemen heb je natuurlijk licht nodig en licht bestaat uit alle kleuren die de regenboog rijk is. Door weerkaatsing kunnen wij dus waarnemen en specifieke kleuren zien. Hoe zit dat precies?

Hoe nemen wij licht en kleuren waar?

Licht reist ontzettend snel: ongeveer 300.000 km per seconden. Dit licht wordt opgevangen door onze ogen. Wij kunnen daarom objecten zien die licht weerkaatsen, of zelf licht geven. Je hebt ook objecten die al het licht opnemen en niets weerkaatsen. Deze objecten zien wij als ‘zwarte’ objecten. ‘Witte’ objecten weerkaatsen het meeste licht.

Stel dat je in het donker over straat loopt zonder verlichting en reflecterende kleding. Dan kun je het beste een witte jas aandoen om op te vallen. Deze weerkaatst het licht van auto’s en fietsers namelijk het beste. Een zwarte jas neemt het licht op en is dus minder goed zichtbaar. 

Maar, hoe zit het dan met de ‘schaduw’?

In tegenstelling tot geluidsgolven, gaan lichtstralen rechtdoor en kunnen ze niet alle kanten op bewegen. Licht kan dus niet om voorwerpen heen buigen en daardoor ontstaan schaduwen. Het licht kan die plek namelijk niet bereiken en dus ook niet verlichten. 

Ahh dat zit dus zo, maar hoe zie ik al die verschillende kleuren dan?

Hoe komt het nu dat wij allerlei verschillende kleuren kunnen waarnemen? Licht bestaat net als geluid uit golven. Deze golven zijn niet allemaal even lang, maar hebben verschillende lengtes. Wij kunnen kleuren zien omdat voorwerpen soms maar één kleur weerkaatsen. De rest van de kleuren worden opgenomen. Een blauwe kast weerkaatst dus alleen blauw licht en de rest van het licht wordt opgenomen. 

De drie belangrijkste kleuren 

In de basis zijn er eigenlijk maar drie kleuren. Drie kleuren waarmee je alle kleuren van de regenboog kunt realiseren. Dit zijn: 

  • Rood;
  • Groen;
  • Blauw.

Hier komt de afkorting RGB ook vandaan. Dit fenomeen wordt duidelijk zichtbaar als je een scherm van bijvoorbeeld je televisie van dichtbij gaat bekijken, dan zie je allemaal roden, groene en blauwe vierkantjes. 

Waarom licht en kleuren zo belangrijk zijn in ons dagelijks leven

Kleuren hebben een grote  invloed op ons dagelijks leven. Kleuren roepen emoties op, waarschuwen je voor gevaren en bepalen je gemoedstoestand. Vooral die laatste is in veel sectoren erg belangrijk. In bijvoorbeeld de horeca wordt handig gebruik gemaakt van verschillende soorten lichtkleuren en lichttemperaturen. 

Je kunt op die manier een gezellig, professioneel of effectief lichtscenario creëren. Ook de foto’s die bij de gerechten op de menukaart staan worden onder speciaal licht gefotografeerd en niet onder een TL lamp. 

licht en kleuren

Het effect van licht en kleuren op de werkvloer

Het effect van licht op de werkvloer wordt nog wel eens onderschat, maar is zeer belangrijk. Zowel de hoeveelheid licht als de kleur van het licht hebben invloed op de werksfeer en werkprestaties. Uit een onderzoek van Fortschr Neurol Psychiatr is gebleken dat de concentratie verhoogt bij fel wit licht, maar de creativiteit een boost krijgt bij warmer licht. 

Hmm klinkt interessant. Ik ben wel geïnteresseerd in de verschillende lichtoplossingen. 

Wil jij graag spelen met licht en de verschillenden voordelen in de praktijk toepassen? Bij IdFrm helpen we je graag verder. Wil je meer informatie over de verschillende lichtoplossingen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website.