Energielabel C verplichting

Energielabel C verplichting

Energielabel C verplichting, wat betekent dit voor jou? 

De energielabel C verplichting, gaat die er komen? Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: ja, die gaat er komen. Vanaf 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw, onderwijsinstelling en vastgoedpand voorzien zijn van energielabel C. 

In dit artikel zullen wij je vertellen wat deze verplichting voor jouw bedrijf betekent, waar je op moet letten, waarom het label verplicht wordt en wanneer je een uitzondering bent. 


Waarom wordt energielabel C of hoger verplicht? 

Waarom wordt energielabel C of hoger eigenlijk verplicht in 2023? Het antwoord is simpel: verduurzaming. De verplichting is een afspraak uit het Energieakkoord dat in 2013 verscheen in combinatie met het doel uit het Regeerakkoord van 2017. Hierin is het klimaat besproken en is het creëren van een energieneutrale omgeving als doel gesteld. De energielabel C verplichting is een stap richting deze doelstelling. 

Oke, geldt deze verplichting ook voor mijn bedrijf?

In Principe geldt de energielabel C verplichting voor elk bedrijfspand of kantoorpand. Er zijn enkele uitzonderingen waar we straks op terug zullen komen. Ook geldt de verplichting voor onderwijsinstellingen. Is jouw energielabel in 2023 nog niet een C label? Dan kun je een boete riskeren van maximaal € 81.000,- of je moet je pand sluiten. Dit wil je natuurlijk koste wat het kost voorkomen. 

Er zijn dus uitzonderingen. Val ik daar binnen?

We gaven net al aan dat er een aantal uitzonderingen zijn. Val je binnen deze uitzonderingen, dan geldt de energielabel C verplichting niet voor jou. Je valt binnen de uitzondering als:

  • Je pand onderdeel is van een gebouw waarbij de gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties van het kantoorgebouw minder dan 50% is dan die van het gebouw waarvan het kantoorgebouw een onderdeel is;
  • kleine kantoorgebouwen, waarbij de totale gebruiksoppervlakte aan kantoor- én nevenfuncties in het kantoorgebouw, of in het gebouw waarvan de kantoorgebouw deel uitmaakt, minder is dan 100 m2; 
  • kantoorgebouwen waarvoor geen energie wordt gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • monumenten zoals bedoeld in de Erfgoedwet of de aangewezen monumenten volgens een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • kantoorgebouwen die niet langer dan 2 jaar worden gebruikt;
  • kantoorgebouwen die op grond van een overeenkomst zijn of worden onteigend of worden aangekocht in het kader van de Onteigeningswet;
  • Panden waarop de hardheidsclausule van artikel 5.11 lid 5 Bouwbesluit 2012 van toepassing is. Deze hardheidsclausule houdt in dat er een uitzondering geldt op de energielabel C-verplichting wanneer:
  • er maatregelen moeten worden getroffen om energielabel C te halen;
  • deze maatregelen een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar. 

Energielabel C voor het onderwijs

Voor scholen en andere onderwijsinstellingen is een energielabel altijd al verplicht geweest. De waarde van dat energielabel maakte tot dusver niet uit, maar ook scholen moeten vanaf 1 januari minimaal energielabel C hebben. 

Begin vroeg met je plan van aanpak

2023 klinkt misschien nog ver weg, maar het verduurzamen van je pand gaat zeker niet over één nacht ijs. Een goede voorbereiding en een goed plan van aanpak is dus zeker geen overbodige luxe. Kijk welk energielabel jouw pand nu heeft en kijk welke verbeteringen er eventueel nodig zijn om energielabel C te behalen. 

Wat zijn eventuele verbeterpunten? 

Aan welke verbeterpunten zou je dan kunnen deken? Dit zijn een aantal bekende:

  • Soort glas, enkel of dubbel?;
  • Type verwarming;
  • Aanwezige apparatuur en soort verlichting;
  • Zonwering;
  • Gevels;
  • Voegwerken.

Duurzame verlichting maakt een significant verschil

Goede isolatie is natuurlijk belangrijk, maar wist je dat duurzame verlichting ook een significant verschil kan maken als het op energiebesparing aankomt. Een onderzoek uit 2008 van het  JATIT Journal of Theoretical and Applied Information Technology. Laat zien dat LED verlichting een efficiëntie van 40 lumen/watt heeft en een gloeilamp een efficiëntie van 18 lumen/watt. 

Duurzame LED verlichting is dus zeker een waardevolle verbetering. Met deze duurzame verlichting kun je al een hele grote stap zetten richting het energielabel C. Wil je meer informatie over de verschillende mogelijkheden van LED verlichting voor jouw pand? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier op onze website.