Energielabel C kantoren

Energielabel C kantoren 2023

Energielabel C kantoren 2023. Wordt dat de nieuwe standaard?

Jazeker, energielabel C kantoren worden de nieuwe standaard. Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw in Nederland minimaal energielabel C hebben. Er gelden echter enkele uitzonderingen. Deze uitzonderingen en verdere informatie over deze nieuwe regeling vind je in deze blog. 

Wat is een energielabel precies?

Een energielabel is een label dat een woning of kantoorpand kan krijgen Dit label laat zien hoe energiezuinig het pand is. De overheid wil er met deze labels voor zorgen dat de eigenaar van het pand energiezuinige maatregelen neemt. Ook kan een potentiële koper in één oogopslag zien of hij een energiezuinig pand koopt. 

Help! Is mijn kantoorpand energiezuinig?

Energielabels worden dus steeds belangrijker, maar weet jij al in welk label je jouw kantoorpand kunt kwalificeren? Dit wordt bepaald aan de hand van het EPA-U certificaat. (Energie Prestatie Advies Utiliteit)

Dit certificaat toont aan hoe energiezuinig jouw kantoorpand is. Aan de hand van die informatie wordt jouw pand gecategoriseerd in een energielabel. Dit moet vanaf 2023 dus minimaal label C zijn. Haal je dit niet? Dan wordt er ook verteld welke stappen je moet ondernemen om je pand energiezuiniger te maken. 

Welk energielabel heeft mijn pand momenteel?

Om erachter te komen welk energielabel jouw kantoorpand momenteel heeft, kun je de check doen op: EP-Online. Hier kun je jouw energielabel natrekken. Heb je momenteel geen energielabel? Dan is het verstandig dat je deze aanvraagt. Een energieadviseur kan je hier goed bij helpen.

Wanneer ben ik klaar voor 2023? 

Je bent klaar voor 2023 als je kantoorpand in energielabel A, B of C zit. Ook als je in label C zit is het belangrijk dat je jouw pand blijft doorontwikkelen of het gebied van duurzaamheid en energiezuinigheid. De overheid streeft namelijk naar een CO2 arme omgeving en de standaard zou vanaf 2050 zomaar eens kunnen oplopen naar B of A. 

Zit je in label G, E, F of D, dan heb je zonder ingrepen vanaf 2023 een probleem. Hoeveel ingrepen je nodig hebt om tot energielabel C te komen hangt af van de staat van het gebouw. Ons advies zou zijn om een erkend energieadviseur in te schakelen die samen met jou kijkt naar de verbeteringen en ingrepen die je kunt treffen om tot label C te komen. Deze ingrepen zijn niet altijd nodig. De verplichting geldt namelijk niet altijd. 

Interessant, wanneer geldt de verplichting niet? 

Zoals we net al hebben aangegeven, zijn er een aantal uitzonderingen. Niet elk kantoorpand hoeft te voldoen aan de nieuwe energie-eis. De verplichting geldt niet als:

  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties (exclusief nevenfuncties) <50% is van de totale gebruiksoppervlakte van het gebouw;
  • De gebruiksoppervlakte van de kantoorfuncties en nevenfuncties daarvan in het gebouw <100 m² is;
  • Het gaat om monumenten op de Erfgoedwet of aangewezen monumenten in een provinciale of gemeentelijke verordening;
  • Het gaat om een kantoorgebouw dat wordt onteigend of aangekocht binnen de Onteigeningswet;
  • Het gaat om een kantoorgebouw dat ten hoogste 2 jaar wordt gebruikt;
  • het kantoorgebouw geen energie gebruikt om het binnenklimaat te regelen;
  • de maatregelen die nodig zijn om energielabel C te realiseren, een terugverdientijd hebben van meer dan 10 jaar.

De overstap naar energielabel C kantoor maken?

Herken jij je niet in één van de bovenstaande scenario’s? Dan is het zaak om je kantoorpand energiezuiniger te maken en minimaal voor energielabel C te gaan. Dit kun je onder andere doen met de zuinige LED-verlichting van IdFrm. Een vrijblijvend adviesgesprek met ons is altijd mogelijk.

Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier op onze website. 
Overstappen naar een beter energielabel is niet altijd even makkelijk. Praktijkverhalen van andere kantooreigenaren kunnen vaak inspirerend werken. Hier kun je een praktijkvoorbeeld lezen van Carglass.