Check je energielabel

Check je energielabel

Check je energielabel. Waar en hoe doe je dat? 

Check je energielabel, waarom is dat belangrijk? Het energielabel van jouw pand is een belangrijke gegeven. Als je jouw energielabel weet, dan weet je namelijk of je op koers bent om de doelstellingen van de overheid omtrent duurzaamheid te behalen. In 2023 moet elk kantoorpand in Nederland (met een paar uitzonderingen) voorzien zijn van energielabel C. 

Bezit jij een kantoorpand en weet je (nog) niet welk energielabel dit momenteel heeft? Dan is het verstandig om dit tijdig te achterhalen. In dit blog vertellen we je hoe je dit kan doen en waar je dit kan doen. 

Waarom mijn energielabel checken? 

Vanaf 2023 moet elk kantoorpand in Nederland minimaal voorzien zijn van energielabel C. De verplichting is een afspraak uit het Energieakkoord dat in 2013 is verschenen in combinatie met het doel uit het Regeerakkoord van 2017. Hierin is het klimaat besproken en zijn er een aantal doelen gesteld omtrent verduurzaming.

Hou jij je niet aan deze energielabel C verplichting, dan kan je pand gesloten worden of kun je te maken krijgen met hoge boetes. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hierbij is het belangrijk dat je jouw energielabel weet, zodat je eventueel maatregelen kunt nemen om met jouw pand minimaal energielabel C te halen. 

Een aantal voorbeelden van deze verbeterpunten:

  • Soort glas, enkel of dubbel?;
  • Type verwarming;
  • Aanwezige apparatuur;
  • Zonwering;
  • Gevels;
  • Voegwerken.

Ik weet mijn energielabel niet, waar kan ik deze controleren?

Om je energielabel te achterhalen kun je naar verschillende websites gaan. Hier vul je jouw type woning/pand aan: huur of koop en je postcode en huisnummer. Blijkt uit deze scan dat jouw pand (nog) geen energielabel heeft, dan kun je deze direct aanvragen. 

Is duurzame verlichting dé weg naar een zuiniger label? 

Er zijn heel veel factoren die het label van jouw pand bepalen. We hebben je zonet al een klein lijstje gegeven. Wat we alleen nog niet hebben benoemd is duurzame verlichting. IdFrm is specialist in het programmeren en installeren van duurzame LED-verlichting. Verlichting is één van de factoren waarop je het meeste rendement kan maken wat betreft energiebesparing. 

Een onderzoek uit 2008 van het  JATIT Journal of Theoretical and Applied Information Technology. Laat zien dat LED verlichting een efficiëntie van 40 lumen/watt heeft en een gloeilamp een efficiëntie van 18 lumen/watt. 

Meer informatie over energielabels aanvragen of duurzame verlichting?

Heb je nog vragen omtrent het aanvragen van een energielabel, of over onze duurzame led verlichting? Dan kun je ons altijd bereiken door middel van het contactformulier op onze website, of bellen naar: (058) 2158705